AkzoNobel, Unilever en Philips genomineerd voor Kristalprijs

Bron: , 29 oktober 2015

AkzoNobel, Philips en Unilever zijn genomineerd voor de Kristal, de prijs voor het meest transparante jaarverslag van Nederland. Op donderdag 19 november 2015 wordt de winnaar bekend gemaakt in Nieuwspoort in Den Haag. De Kristalprijs is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).  

Scores van de 485 grootste bedrijven

Op 19 november maken Economische Zaken en de NBA naast de winnaar van de Kristal ook het onderzoeksrapport van de Transparantiebenchmark bekend. Daarin staat de volledige ranking van de jaarverslagen van de 485 grootste bedrijven van Nederland. 

De kunst van het weglaten

Dit jaar heeft de jury met name gelet op relevantie van de informatie. Nog meer dan vorig jaar wordt bedrijven gevraagd te rapporteren over juist die thema’s die voor onderneming en stakeholders écht van belang zijn: de kunst van het weglaten. Door beknopt te zijn, krijgen thema’s de aandacht die ze verdienen. De jury constateert dat dit voor veel ondernemingen nog een uitdaging is. Een van de andere beoordelingscriteria is de manier waarop een onderneming inzicht geeft in de waarde die het toevoegt.

Belanghebbenden zoals aandeelhouders, belangengroeperingen en overheden verwachten steeds vaker dat bedrijven transparant zijn over hun afwegingen en prestaties op maatschappelijk vlak. Door open en duidelijk te zijn stelt een bedrijf zich kwetsbaar op en kunnen stakeholders het bedrijf beter aanspreken. Deze dialoog kan vervolgens leiden tot aanpassing van het beleid van een bedrijf.  Zo wil het ministerie van Economische Zaken met de Transparantiebenchmark maatschappelijk verantwoord ondernemen stimuleren.

De jury van de Kristalprijs bestaat uit juryvoorzitter Monika Milz (ook voorzitter Green Deal Board), Z.K.H. Prins Carlos de Bourbon de Parme en Leen Paape (Nyenrode School of Accounting & Controlling). De jury kiest ook de winnaar van het meest innovatieve jaarverslag en stelt de snelste stijger vast.

Datum en locatie

Het symposium en de prijsuitreiking op donderdag 19 november 2015 vinden plaats in Sociëteit Nieuwspoort,  Den Haag van 15.30 tot 17.15 uur. ‘Open over belastingen’ is dit jaar het thema van de Kristaluitreiking. Deelnemers aan de Transparantiebenchmark ontvangen een uitnodiging. Anderen kunnen zich aanmelden via transparantiebenchmark@minez.nl(beperkt aantal plaatsen).