ASR, Van Lanschot Kempen en Swinkels winnen Sijthoffprijs

Bron: FD, 5 november 2021

Op 4 november werd de FD Henri Sijthoffprijs voor het beste jaarverslag en overige bedrijfscommunicatie uitgereikt. Swinkels Family Brewers – bekend van het Bavaria-bier – ontving de Sijthoffprijs in de categorie niet-beursgenoteerd vanwege een eigen (verfrissende) aanpak, de openheid en de uitgebreide toelichting over duurzaamheid. Verder is het jaarverslag in begrijpelijk Nederlands opgesteld.

ASR Nederland heeft de prijs ontvangen in de belangrijkste categorie, namelijk die van de hoofdfondsen op het Damrak. De verzekeringsmaatschappij maakte afgelopen jaar een extra slag in zijn financiële verslaggeving, zo signaleerde de jury. Enkele punten waarop ASR in het verleden is bekritiseerd zijn daadkrachtig opgepakt.  Zo is er nu een vijfjaaroverzicht opgenomen. Dat is belangrijk voor een verzekeraar met een langetermijnhorizon. Het bedrijf beschikte al over een goede rapportage en was in de voorgaande jaren al meerdere keren genomineerd.

De winnaar in de categorie mid- en smallcap is Van Lanschot Kempen. De inhoudelijke verslaggeving spreekt de jury aan, zoals de strategieparagraaf met concrete doelstellingen en transparantie over de werking van de raad van commissarissen. Tevens heeft het bijzondere voorwoord van de vertrekkende ceo, met een terug- én een vooruitblik, een rol gespeeld.

De jury kijkt in brede zin naar de verslaggeving. Afgelopen jaren is vaker gekeken naar tussentijdse verslaggeving, (analisten)presentaties en de financiële website. En vanaf volgend jaar wordt de toelichting over maatschappelijk ondernemen zwaarder meegewogen in het eindoordeel. Met aankomende regelgeving neigen bedrijven om afvinklijstjes af te lopen, terwijl dat niet altijd leidt tot een beter verhaal. ‘Best practices’ en opbouwende kritiek kunnen dat verbeteren.

De jury van de FD Henri Sijthoffprijs bestaat dit jaar uit voorzitter Peter Sampers, hoogleraar accounting in Maastricht, oud-belegger Roderick Munsters (in het verleden onder meer ceo van Robeco) en bankier Jan van Rutte (voormalig cfo van ABN Amro en nu commissaris bij PGGM en BNG). Met ingang van volgend jaar neemt Margot Scheltema zitting in de jury. Zij is een voormalig financieel directeur van Shell Nederland en bekleedt nu een commissariaat bij onder meer De Nederlandsche Bank.

Download het juryverslag (pdf)

Foto: het team van Swinkels Family Brewers samen met adviseurs van 2BHonest