DSM winnaar Kristalprijs 2011

Bron: Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, 21 november 2011

DSM is de winnaar van De Kristal, de prijs voor het beste MVO-jaarverslag van Nederland. DSM krijgt de prijs omdat zij in het jaarverslag het meest duidelijk de balans tussen people, planet en profit laat terugkomen. DSM toont de maatschappelijke betrokkenheid in de strategische visie en laat op concrete wijze de keuze voor mens en maatschappij zien. In het jaarverslag stelt DSM zich kwetsbaar op door ook zaken te vermelden die zijn misgegaan. De Kristal is de hoofdprijs van de al langer bestaande Transparantiebenchmark. Philips eindigde als tweede en AkzoNobel als derde.

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) reikt deze prijs samen met de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) uit aan de organisatie met het meest transparante jaarverslag op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Naast de hoofdprijs voor DSM werden aparte prijzen uitgereikt aan Mondial Movers als beste MKB-er en aan Bavaria die de themaprijs voor grootste stijger in ontvangst mocht nemen.

Groen en groei

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is blij met de grote vooruitgang die veel bedrijven maken in maatschappelijk verantwoord ondernemen: ‘Bedrijven moeten verantwoordelijkheid nemen voor de effecten die hun product of productiewijze heeft op de maatschappij. Transparantie en dialoog helpen daarbij. Ik vind dat een goed bedrijfsresultaat en een bijdrage leveren aan mens en milieu goed kunnen samengaan: groen en groei.’

De winnaar van dit jaar is gekozen uit een kleine 500 bedrijven en instellingen. In de afgelopen 8 jaar dat de Transparantiebenchmark bestaat heeft MVO zich sterk ontwikkeld. Omdat MVO in de Code Tabaksblat is opgenomen, moeten bijvoorbeeld alle grote beursgenoteerde bedrijven er verplicht over rapporteren.

Opzet Transparantiebenchmark

Vanaf het verslagjaar 2009 zijn de bekendmaking van de winnaar van de Transparantiebenchmark van het ministerie van EL&I en de ACC Award van de NBA geïntegreerd. ‘De Kristal’ is de naam van deze nieuwe prijs voor het bedrijf met de meest transparante MVO-verslaggeving. De vorig jaar vernieuwde Transparantiebenchmark geeft extra gewicht aan thema’s als ketenverantwoordelijkheid en de integratie van MVO in de kernprocessen van ondernemingen. De Transparantiebenchmark is toegankelijk voor MKB-bedrijven, die zich vrijwillig kunnen aanmelden. Via de website www.transparantiebenchmark.nl zijn de scores van bedrijven te zien.