ABN AMRO winnaar Kristalprijs 2022 met thema mensenrechten

Bron: RVO Nederland / Kristalprijs, 29 november 2022

ABN AMRO is de winnaar van de Kristalprijs 2022, met als thema mensenrechten. Dit werd vandaag bekend gemaakt tijdens het hybride Kristalevent welke plaatsvond in de Prodentfabriek in Amersfoort. Hiermee wint ABN AMRO de titel “organisatie met het beste MVO-verslag op het thema mensenrechten 2022”. Tanja Cuppen, lid van de Executive Board, nam de prijs in ontvangst van juryvoorzitter Monika Milz. De andere finalisten waren Philips en Unilever. 

ABN AMRO: duidelijk mensenrechtenbeleid en verantwoording

ABN AMRO scoorde volgens de Kristaljury hoog op alle criteria. Zo is binnen ABN AMRO’s verslaglegging bijvoorbeeld sprake van een zeer duidelijk beleid en verantwoording over hoe en waar mensenrechten belegd is binnen de organisatie. Andere aspecten waar zij op uitblonken waren onder andere hun due diligence proces en communicatie over mensenrechten richting externe stakeholders. Ook is de organisatie één van de weinige van de nominaties dat een losstaand mensenrechtenrapport publiceert, dat gebaseerd is op een internationaal erkende mensenrechtenrapportagerichtlijn (de UNGP-standaarden), als ook assurance daarover heeft ontvangen.

Grote diversiteit onder nominaties

Op de plekken 2 en 3 stonden Philips en Unilever. Alle drie de organisaties zijn in de ogen van de Kristaljury inspiratie voor andere organisaties en sectoren als het gaat om hun omgang met mensenrechten. In totaal waren er 18 organisaties genomineerd voor de Kristalprijs 2022. De groep nominaties was dit jaar zeer divers: van kleinere tot grotere, multinationale organisaties, een variëteit aan sectoren en complexiteit in bedrijfsmodellen en ketens. De genomineerde organisaties hebben laten zien dat zij in Nederland een duidelijke motivatie hebben om een voorbeeld te zijn op het gebied van mensenrechten. Of om te leren van de feedback van het Panel van Deskundigen en de Kristaljury.

Transparantiebenchmark 2023

Volgend jaar wordt de Kristalprijs weer uitgereikt op basis van de Transparantiebenchmark. Niet alleen de vaste onderzoeksgroep van de Transparantiebenchmark, maar ook vrijwilligers zijn van harte uitgenodigd om volgend jaar actief deel te nemen aan de benchmark en zo verder bezig te gaan met het verbeteren van hun MVO-verslaglegging.

Het Kristalevent is een jaarlijks event over transparantie en MVO-verslaglegging, dat wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA).

Kijk hier voor een overzicht van alle award-winnaars in de historie