Jury Sijthoff-prijs: transparantie in jaarverslagen stagneert of loopt zelfs terug

Bron: , 12 oktober 2022

De jury van de FD Henri Sijthoff-prijs vindt de kwaliteit van de verslaggeving van grote ondernemingen teruglopen waar het gaat om openheid (transparantie). De eerdere trend dat jaarverslagen steeds completer, opener en eerlijker worden, lijkt op zijn retour. Dat meldt het FD op basis van het juryverslag van de 69ste editie van de Henri Sijthoff-prijs, de jaarlijkse verslaggevingsprijs van het Financieele Dagblad. De genomineerden zijn bekend gemaakt. De winnaars worden tijdens een feestelijke bijeenkomst in Amsterdam op 3 november bekend gemaakt.

“Over het algemeen vindt de jury de kwaliteit nog wel goed. Zo behandelen inmiddels vrijwel alle bedrijven, zelfs familiebedrijven die hierin eerder achterbleven, het thema duurzaamheid. Dat is niet alleen voor groene beleggers belangrijk, maar ook voor alle andere, aangezien wetgeving op dit punt de bedrijfsvoering kan beïnvloeden.”

Genomineerden

In de categorie AEX-bedrijven zijn twee financiële instellingen genomineerd: Adyen, het betaalbedrijf dat vorig jaar ook al genomineerd was, en ING. Derde kanshebber in deze categorie is Randstad.

De jury meldt dat het moeilijker was goede kandidaten te vinden voor de categorie Overig beursgenoteerd. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Aalberts, PostNL en TKH Group.

Bij de niet-beursgenoteerde bedrijven dingen Alliander, Dura Vermeer en NS mee.

De jury bestaat dit jaar uit voorzitter Peter Sampers, die hoogleraar financial accounting is aan de universiteit van Maastricht, en multicommissarissen Roderick Munsters en Margot Scheltema.