NBA Accounttech bereidt whitepaper voor over duurzaamheidsverslaggeving

Bron: NBA, 26 mei 2022

Het Europees Parlement keurt naar verwachting binnenkort de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) goed. De goedkeuring van de CSRD in Europa zal grote impact hebben op de verslaglegging door organisaties. Daarom komen de NBA Accounttech Werkgroep Digitale Transformatie en Planet Finance met het whitepaper Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en ESG-assurance in de praktijk.

Tijdens een evenement van NBA Accounttech op donderdagmiddag 16 juni zal de inhoud van dit whitepaper aan de orde komen. Na de goedkeuring door Europa wordt de laatste hand gelegd aan het whitepaper en wordt deze gepubliceerd.

Het whitepaper geeft een praktische kijk op duurzaamheidsverslaggeving en ESG-assurance mede vanuit de digitale mogelijkheden van organisaties. De stappen die nodig zijn om in de toekomst te voldoen aan de CSRD staan erin beschreven.

Niet-financiële verslaglegging

Sinds 2018 zijn in Nederland grote beursgenoteerde ondernemingen, banken en verzekeraars verplicht om een niet-financiële verklaring op te nemen in hun bestuursverslag. Zij moeten transparant zijn over onder andere de duurzaamheidsrisico’s die zij lopen, de impact die zij hebben op mens en milieu, hun diversiteits- en personeelsbeleid en hun omgang met zaken als mensenrechten en corruptie. Deze verplichte niet-financiële verklaring is een belangrijke stap. De Non-Financial Reporting Directive (NFRD) laat echter tegelijkertijd nog grotendeels open op welke manieren men moeten rapporteren over de niet-financiële aspecten van de bedrijfsvoering. Met de komst van de CSRD vanuit de Europese Unie wordt dit ook voor kleinere organisaties actueel.