DHV introduceert nieuwe Sustainability ScoreCard voor duurzaam ondernemen

Bron: DHV, 19 maart 2002

Managementinstrument is effectief voor vaststelling duurzaam ondernemersschap en is het meest gebruikte doorlichtinginstrument in Nederlands bedrijfsleven.

Advies- en ingenieursbureau DHV brengt een nieuwe versie van de Sustainability ScoreCard op de markt. De SSC 2.0 is samen met de Universiteit van Nyenrode ontwikkeld op basis van praktijk ervaringen met de vorige versie. Het is een managementinstrument waarmee organisaties systematisch hun positie op het gebied van duurzaamheid kunnen bepalen. De methodiek omvat diverse issues, stakeholders en normen en waarden voor de besluitvorming over duurzaam ondernemen. De Sustainability ScoreCard is een effectieve tool die DHV al ruimt twee jaar toepast in zijn full service-dienstverlening voor duurzaam ondernemen. Dit loopt uiteen van strategische advisering tot implementatie. De resultaten dragen bovendien bij aan de vaststelling van de bedrijfsstrategie inzake risicomanagement.
In de SSC 2.0 zijn internationale actuele vakontwikkelingen verwerkt zoals de nieuwste richtlijnen van het Global Reporting Initiative (GRI), de AA 1000- en SA 8000-richtlijnen, duurzaam beleggen screening methodieken en het Investors in People-programma. Daarnaast bevat de SSC 2.0 ook specifieke Nederlandse vakontwikkelingen, zoals de Integrale Nota Biotechnologie, het rapport Eten en Genen, de Wet Samen en de ontwikkelingen voor Corporate Governance.

Door de meest actuele internationale en nationale vakontwikkelingen in de Sustainability ScoreCard te incorporeren is de nieuwe methodiek beter uitgebalanceerd en effectiever dan zijn voorganger, zegt Rob van Tilburg, projectleider bij de Adviesgroep duurzaam ondernemen bij DHV. Hierdoor kunnen ondernemers met de SSC 2.0 betere analyses van de geleverde prestaties maken en komen eventuele risicos scherper in beeld.De SSC 2.0 benadert duurzaam ondernemen vanuit vier organisatorische dimensies: beleid en strategie, managementsystemen, monitoring en prestaties.

Vanuit elke dimensie worden de ondernemer vragen gesteld over hun vier ps:
– Positionering: hoe positioneert een ondernemer zich ten opzichte van duurzaam ondernemen en welke publiekelijke verantwoordelijkheid neemt hij.
– People: op welke wijze houdt de onderneming rekening met belangen van medewerkers, maatschappij en stakeholders.
– Planet: hoe gaat de onderneming om met milieu, genetische modificatie, ruimtegebruik en biodiversiteit.
– Profit: welke waarden voegt de onderneming toe aan de maatschappij en ondernemingsbetrokkenen.

Het concept van de Sustainability ScoreCard is een initiatief van DHV en in oorsprong ontwikkeld samen met Good Company en de Universiteit van Nyenrode. Inmiddels is het managementinstrument voor duurzaam ondernemen toegepast bij organisaties als: Rabobank, KLM, Van Melle, DSM, AVEBE, NUON, ICI, AVR, Cebeco, Stork en Hogeschool Windesheim.

Profiel DHV Groep

De Adviesgroep duurzaam ondernemen is onderdeel van DHV-Groep. DHV is een internationaal advies- en ingenieursbureau, dat diensten verleent en duurzame oplossingen aanbiedt in de markten:
· Transport en Infrastructuur;
· Bouw en Industrie;
· Water;
· Telecommunicatie;
· Ruimtelijke Ordening en Milieu.

De ruim 3800 professionals werken vanuit een maatschappelijke betrokkenheid aan innovatieve concepten. Erkende expertise wordt via een hecht kennisnetwerk met sterke lokale aanwezigheid beschikbaar voor klanten in de publieke en private sector.De diensten omvatten: management consultancy, advisering, ontwerp en engineering, project-, contract- en exploitatiemanagement.

Voor meer informatie:
Rob van Tilburg (033-4682744) of Folkert van der Molen (033-4682744)