45 duurzaamheidsrapporten in de race voor beste duurzaamheidsverslag

Bron: Global Reporting Initiative, 11 april 2008

De finish in zicht: de Global Reporting Initiative Readers’ Choice Awards Finalisten nu bekend. Winnaars worden op 7 mei bekend gemaakt
De laatste vijf jaar zijn via jury-gebaseerde prijsvragen hetzelfde handjevol rapporten boven aan het lijstje van beste duurzaamheidsverslagen geplaatst. Nu hebben lezers en stakeholders de kans gekregen om, dankzij een proces waarbij rapporten online beoordeeld werden, hun mening kenbaar te maken.

“Dit is de eerste keer dat de wereld de stem van de lezers hoort”, aldus Ernst Ligteringen, Chief Executive van het Global Reporting Initiative (GRI). “De grote belangstelling toont dat lezers duurzaamheidverslagen van ondernemingen serieus nemen. Investeerders, maatschappelijke organisaties, werknemers en andere stakeholders hebben de kans te baat genomen om hun mening over de huidige duurzaamheidrapporten kenbaar te maken.”

In totaal, hebben meer dan 1.700 mensen uit 70 landen ruim 6.000 keer in het kader van de eerste Readers Choice Awards een rapport beoordeeld. Lezers konden daarbij gebruik maken van een website die geïnteresseerden over de hele wereld de mogelijkheid bood om in vijf talen hun mening duidelijk te maken.

Het totale veld van verslagen is nu teruggebracht tot 45 finalisten. Deze finalisten hebben het hoogste aantal beoordelingen kregen in vergelijking tot het totale aantal beoordelingen. Dit verzekert dat de resultaten werkelijk betekenis hebben en fair zijn.

De winnaar in elke categorie zal tijdens het Awards diner op 7 mei tijdens de Amsterdam Global Conference on Transparency and Sustainability bekend worden gemaakt.

“Wij zijn verrast en verheugd over de resultaten die tot nu toe geboekt zijn” zegt Jacqueline Aloisi de Larderel, de voormalige directeur van het Industry and Environment Office en Assistant Executive Director van de UNEP. Aloisi is voorzitter van het Readers Choice Awards Integrity Committee, een groep van acht prominente experts die het gehele beoordelingsproces nauwlettend hebben gevolgd om zo de hoogste graad van integriteit te verzekeren en elke vorm van mogelijke fraude te voorkomen. “Het publiek heeft gesproken” zo vervolgt ze, “en nieuwe stemmen zijn overal ter wereld gehoord. Dit maakt het toenemende belang van duurzaamheidsrapportages en de actieve rol van stakeholders wereldwijd duidelijk.”

Tegelijk met het proces van het beoordelen van rapporten hebben KPMG en SustainAility, leiders die de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid volgen, op verzoek van GRI een wereldwijd survey uitgezet om meer inzicht te krijgen in de verwachtingen en behoeften van de gebruikers van duurzaamheidsrapporten. De Global Readers’ Survey Report zal op 8 mei bekend worden gemaakt. Wim Bartels, Partner bij KPMG zegt hierover: “Wij waren zeer enthousiast om meet te kunnen doen. De survey is een nieuwe grote stap in de ontwikkeling van duurzaamheidsrapportages. Het zorgt er voor dat de rapportmakers meer zicht krijgen op hun lezersgroep. Sommigen zullen echt verbaasd staan over de resultaten.”

Het lezersoordeel van duurzaamehidsrapporten samen met het survey rapport zullen een antwoord geven op de vraag: Leest iemand deze rapporten, en zo ja, wat denken de lezers werkelijk?

Tijdens de conferentie, van 7 tot 9 mei zullen meer dan 1.000 deelnemers de ontwikkeling van duurzaamehidsrapporteren bespreken. Meer informatie: http://www.globalreporting.org/NewsEventsPress/Conference2008/