Webinar over verplichte EU-duurzaamheidsrapportage voor Nederlandse ondernemingen veel bekeken

Bron: SER, 23 november 2022

De SER organiseerde samen met de Raad voor de Jaarverslaggeving een webinar over de EU Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De CSRD verplicht duizenden ondernemingen om te rapporteren over hun duurzaamheid. Dit zal grote effecten hebben op veel ondernemingen, ook op diegenen die er niet direct onder vallen. De eerste standaarden waaraan de ondernemingen moeten gaan voldoen, zijn vandaag bekend gemaakt. Het webinar is nu terug te zien. Ook is een uitgebreide lijst met vragen en antwoorden beschikbaar.

De Europese Commissie publiceerde in 2021 een voorstel voor de CSRD, die onlangs definitief is geworden. Nederland heeft na officiële publicatie nog 18 maanden de tijd om deze richtlijn te implementeren in nationale wetgeving. De European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) gaat European Sustainability Reporting Standards (ESRS) ontwikkelen, die nadere invulling moeten geven aan de onderdelen waarover moet worden gerapporteerd. EFRAG heeft vandaag de eerste set van de ESRS gedeeld met de Europese Commissie.

Het webinar geeft vanuit diverse invalshoeken helderheid in de doorwerking van de CSRD. Simon Braaksma (Philips), Eva Eijkelenboom (VNO-NCW; Erasmus School of Law), Gerard van Santen (EY ; Raad voor de Jaarverslaggeving) en Alexandra van Selm (SER; EFRAG) gaan onder leiding van Fleur Meerman (SER) in op zowel de CSRD als de ESRS.

Foto: v.l.n.r. Eva Eijkelenboom (VNO-NCW), Gerard van Santen (EY), Fleur Meerman (SER), Alexandra van Selm (SER) en Simon Braaksma (Philips) | Foto: SER

Download de vraag- en antwoordlijst (CSRD en ESRS)