Webinar ‘The Future of Non-Financial Reporting 2020’: een terugblik

Bron: Sustainalize, 24 september 2020

Op vrijdag 18 september organiseerden ABN AMRO en Sustainalize het jaarlijkse event ‘The Future of Non-Financial Reporting’.  Dit jaar voor het eerst sinds de eerste editie in 1999 in de vorm van een webinar. Ruim 300 deelnemers, van experts op het gebied van duurzaamheid tot communicatieprofessionals, werden deelgenoot gemaakt van de vele ontwikkelingen die plaatsvinden op het gebied van niet-financiële verslaggeving, en dat vanuit hun eigen (bureau)stoel.

Het event werd met een virtueel welkom afgetrapt door dagvoorzitter Tjeerd Krumpelman (Global head of advisory, reporting & engagement/Group Sustainability ABN AMRO), live vanuit het Sustainalize hoofdkantoor in Utrecht.

De eerste spreker, Nick de Ruiter (partner Sustainalize), gaf inzichten over de laatste trends binnen niet-financiële verslaggeving en wijdde uit over de duidelijke versnelling in aandacht hiervoor, niet alleen vanuit de overheid, maar ook vanuit de financiële wereld. Zo zien we dat de Green Deal en de daaruit volgende EU Taxonomy een steeds grotere rol zullen spelen in verslaggeving en informatievoorziening door bedrijven en financiële instellingen. Tevens werden de veelbelovende ontwikkelingen in een mogelijke samenwerking tussen de standaardzetters als GRI en SASB aangestipt. Tot slot deelde Nick zijn jaarlijkse leeslijst van meest interessante en innovatieve jaarverslagen.

Na deze inleiding werd Monique Donders, Country Manager Netherlands bij BlackRock (grootste belegger ter wereld) geïnterviewd door Tjeerd. Monique lichtte toe dat duurzaamheid al jaren vast onderdeel is in BlackRock’s strategie. De laatste jaren krijgt duurzaamheid een steeds prominentere rol, niet in de laatste plaats door de wensen van klanten, maar ook vanuit de CEO, Larry Fink. Vanuit BlackRock is er een duidelijke roep om meer consistentie en vergelijkbaarheid van niet-financiële informatie in het jaarverslag.

Na de afsluiting van het plenaire gedeelte konden de online bezoekers deelnemen aan één van de drie break-out sessies, waarin dieper werd ingegaan op uiteenlopende ontwikkelingen met concrete tools en tips.

Lees het gehele verslag en bekijk de opnames!