Accountants publiceren magazine over klimaatopgave en rapportage

Bron: , 24 augustus 2018

‘Wat wel veel geld kost zijn de gevolgen van klimaatverandering’, zegt Marcel Beukeboom, klimaatgezant voor het Ministerie van EZK in een publicatie van de Nederlandse Beroepsorganisatie (NBA): ‘Klimaat + de accountant in business’. Hierin wordt in kaart gebracht hoe klimaatverandering raakt aan de functie van accountant en financial. Met onder meer een interview met Jaap Petraeus (manager corporate sustainability FrieslandCampina) en Nancy Kamp-Roelands (hoogleraar Non-Financial Information, Integrated Reporting & Assurance RuG) met een artikel over ‘Inzicht in het klimaateffect van je totale waardeketen’.

Daarnaast schrijven accountants Elly Stroo Cloeck en Eddy Vaassen over de consequenties van de Donut Economie voor de rol van financieel professionals, die oog dienen te ontwikkelen voor de ‘sociale ondergrenzen en ecologische bovengrenzen aan groei’.

Accountants en financials spelen een belangrijke rol bij het produceren en betrouwbaar maken van niet-financiële informatie, zoals de uitstoot van broeikasgassen, aldus de NBA. Door zich daarin te bekwamen kunnen zij bijdragen aan de toekomstbestendigheid van organisaties én aan de maatschappelijke relevantie van hun eigen vak.

Eerder onderzocht de NBA samen met de Rijksuniversiteit Groningen op welke manier de accountant in business zich bezighoudt met het meten, rapporteren en reduceren van CO2-uitstoot. Uitkomst was dat op dit terrein nog veel te winnen valt.

Download het complete magazine ‘Klimaat + de accountant in business’ (pdf)