Klimaat schreeuwt om betrouwbare informatie

Bron: Executive Finance, 18 april 2018

De CFO is bij uitstek geschikt een voorname rol te spelen bij het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Maar nog weinig topfinancials geven invulling aan die rol. Hoe kan dat veranderen? Daarover ging het NBA-congres De rol van de financial in CO2-reductie.

Uit onderzoek van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) blijkt dat de helft van de Nederlandse organisaties wel een visie op CO2-reductie heeft, maar dat nog geen 30 procent daarop is ingericht. Is er beleid, dan is de CO2-rapportage nauwelijks gestandaardiseerd en voldoet deze meestal niet aan internationale normen, zoals het Greenhouse Gas Protocol. Een andere opvallende conclusie is dat de financial bij het monitoren van de uitstoot van broeikasgassen nog nauwelijks betrokken is, maar dat de overgrote meerderheid (82%) voor zichzelf wel een prominente rol ziet weggelegd.

Lees het volledige artikel

Op 25 mei zal Dick de Waard (Hoogleraar Financial Auditing en Directeur Executive Master of Accountancy bij Rijksuniversiteit Groningen) over dit onderwerp ook een lezing verzorgen tijdens het seminar ‘The Future of non-financial reporting’ van ABN AMRO en Sustainalize.