Martijn Bos (Eumedion): ‘Wereldwijde standaard nodig voor niet-financiële informatie’

Bron: , 3 maart 2020

Martijn Bos, beleidsmedewerker Verslaggeving en Audit bij Eumedion pleit in een opinie-artikel vandaag in Het Financieele Dagblad voor een wereldwijde standaard voor niet-financiële informatie.

Wie als belegger meer wil weten over hoe ondernemingen in de nabije toekomst omgaan met duurzaamheid, mensenrechten of innovatie, krijgt steeds meer informatie via jaarverslagen en duurzaamheidsrapporten. Maar of die informatie klopt of vergelijkbaar is met andere ondernemingen, dat is nog maar de vraag. Experts pleiten daarom voor een wereldwijde standaard.

De verenigde Europese accountants van Accountancy Europe en de verzamelde grote beleggers in Eumedion zijn er wel uit. De wereldwijde IFRS Foundation onder wiens verantwoordelijkheid de boekhoudregels voor ruim 140 landen tot stand komen, zou een tweede, duurzame poot moeten inrichten om dit mogelijk te maken. Op die manier is het beste gegarandeerd dat de nieuwe regels onafhankelijk tot stand komen en waar nodig aansluiten bij de bestaande financiële standaarden.

Iedereen spreekt nu nog een andere taal over duurzaamheid, het is daarom veel te lastig om de verhalen goed te begrijpen en op waarheid te controleren.’ zegt stelt Martijn Bos, beleidsadviseur audit en verslaggeving van Eumedion. Hij wijst op een eenvoudig voorbeeld over het water- of energieverbruik door bedrijven. Omdat bedrijven die op vele verschillende manieren rapporteren, laten die zich niet of nauwelijks vergelijken.

Eumedion ziet zich gesteund door Accountancy Europe (AE), de Europese vereniging van beroepsorganisaties voor accountants. KPMG-partner en AE-bestuurslid Mark Vaessen onderschrijft het belang van een eenduidige set van regels. ‘Het momentum is er, bedrijven zijn welwillend, maar iemand met veel gezag moet het voortouw nemen voor zo breed mogelijk gedragen standaarden.’

Klimaatrisico’s

Internationaal werken naar schatting meer dan 200 partijen aan eigen normen en verslaggeving over duurzaamheid. Die initiatieven lopen uiteen van het Global Reporting Initiative (GRI) dat zich richt op brede maatschappelijke thema’s in verslaglegging, tot de TCDF-werkgroep van het centralebankierscomité Financial Stability Board (FSB), die richtlijnen heeft opgesteld voor het rapporteren over, onder meer, klimaatrisico’s.

Daarnaast is er de Sustainability Accounting Standards Board (SASB) uit de Verenigde Staten, die vooral voor beleggers duurzaamheidsstandaarden per sector uitgeeft. Blackrock-bestuursvoorzitter Fink heeft deze standaarden twee weken

Lees het volledige artikel in het FD (voor abonnees) of hier