Frankfurt volgt Amsterdam op als internationale centrum voor duurzaamheidsverslaggeving

Bron: , 3 november 2021

Nadat Amsterdam bijna 20 jaar de ‘internationale hoofdstad’ is geweest op het gebied van duurzaamheidsverslaggeving met de hoofvestiging van het Global Reporting Initiative (GRI)) is nu Frankfurt aan de beurt. De vandaag door IFRS Foundation opgerichte International Sustainability Standards Board zal daar namelijk gaan zetelen.

Deutsches Aktieninstitut verwelkomt het besluit van de IFRS Foundation om de International Sustainability Standards Board in Frankfurt op te richten. Dit biedt de mogelijkheid om de noodzakelijke convergentie tussen internationale en Europese standaarden voor duurzaamheidsverslaglegging te bereiken. In de toekomst zullen niet alleen de internationaal erkende standaarden voor jaarrekeningen, maar ook de internationale standaarden voor duurzaamheidsverslaglegging worden ontwikkeld en geactualiseerd onder de paraplu van de IFRS Foundation. Dit is de taak van de International Sustainability Standards Board (ISSB).

Het ISSB-bestuur en het bureau van de ISSB-voorzitter zullen in Frankfurt worden gevestigd. In Montreal, San Francisco en Londen komen nevenvestigingen van de ISSB ​​om een ​​brede dialoog met stakeholders te onderhouden. Verdere vestigingen in Peking en Tokio worden nog besproken.

“Ik ben verheugd dat Frankfurt het hoofdkantoor van ISSB heeft gekregen. Rapportage over duurzaamheid is zeer relevant voor de kapitaalmarkt. Het succes van de aanvraag van Frankfurt is ook te danken aan de grote inzet van de beursgenoteerde bedrijven”, benadrukt Dr. Christine Bortenlänger, algemeen directeur van het Deutsches Aktieninstitut.

“Deze toewijding aan de ISSB weerspiegelt de grote toewijding van de bedrijven aan duurzaamheid en de wens dat de ISSB en de Europese normbepaler EFRAG dichter bij elkaar komen en gezamenlijk consistente normen voor duurzaamheidsrapportage ontwikkelen”, aldus Bortenlänger. Deze synchronisatie is bedoeld om de vergelijkbaarheid van de door de bedrijven gepubliceerde duurzaamheidsinformatie te vergemakkelijken.

De aanvraag van het financiële centrum van Frankfurt voor de zetel van de International Sustainability Standards Board werd gepromoot door Frankfurt Main Finance, de Value Balancing Alliance en de Frankfurt Economic Development Corporation. Meer dan 180 openbare instellingen, verenigingen en tal van bedrijven hebben de aanvraag actief ondersteund. Deutsche Aktieninstitut coördineerde het aanvraagproces voor beursgenoteerde ondernemingen samen met de German Accounting Standards Committee (DRSC) en de Value Balancing Alliance. De federale regering, de deelstaatregering van Hessen en de Europese instellingen hebben ook gepleit voor Frankfurt als locatie.

Hoofdzetel Global Reporting Initiative bijna 20 jaar in Amsterdam

In 2002 kreeg Amsterdam het hoofdkwartier van de prestigieuze organisatie Global Reporting Initiative (GRI). De hoofdstad versloeg daarmee de concurrenten Stockholm, Kopenhagen, Zürich en Den Haag. Het Financieel Dagblad (9 april 2002): ‘Volgens GRI-woordvoerder Brownlie had Nederland en Amsterdam in het bijzonder een aantal aantrekkelijkheden: de sterke steun van de Nederlandse overheid voor duurzaamheidsverslaglegging en verantwoord ondernemen en de aanwezigheid van de hoofdkantoren van Greenpeace en Amnesty International. Dat Amsterdam de vestigingsplaats is van vele beursgenoteerde ondernemingen en internationale financiële instellingen en een goed vliegveld heeft, was ook van groot belang. De komst van GRI naar Nederland is een opsteker voor Piet Sprengers, directeur van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) en voor Folkert van der Molen van DHV Milieu en Infrastructuur. Zij hebben de afgelopen drie jaar gelobbyd om het internationale hoofdkantoor naar Nederland te halen.’